Palads' historie

Palads er en af Danmarks største og ældste biografer. Gennem mere end 100 år har Palads budt indenfor til store filmoplevelser. Det var her, københavnerne så nogle af historiens første biograffilm – og det er her, københavnerne også i fremtiden skal have mulighed for biografoplevelser i verdensklasse.

Palads har gennemgået flere forandringer og renoveringer over årene. Nu er tiden kommet til en gennemgribende fornyelse. Se nogle af Palads’ forandringer gennem historien her. 

1912

Københavns 2. hovedbanegård bliver omdannet til biograf under navnet Palads Teatret.

1918

Det nyopførte Palads Teatret åbner på den nyanlagte plads, Axeltorv. Mange skal vænne sig til det nye byggeris majestætiske udtryk, størrelsen og den nybarokke stil med de karakteristiske søjler og buer. Palads Teatret er Nordeuropas største biograf og har eget husorkester.

1920-1923

Palads er en af de første biografer i verden, der viser talefilm. I 1923 har Petersen & Poulsens tonefilmsystem – et system til synkron gengivelse af lyd og film – premiere i Palads, hvor det blev udviklet.

1929

Palads Teatret bliver en del af Nordisk Film.

1978

Der sker en større ombygning til mindre biografsale. I juni tages de første seks sale i brug. Herudover opdeles den oprindelige biografsal med sine 1.519 pladser i seks mindre biografer. Palads kan nu fremvise film i 12 sale.

1979

Palads Teatret udvides med yderligere fem sale i kælderen. Palads er nu verdens største multibiograf, og på grund af sin banebrydende indretning og teknik kommer selv de store biografer i Hollywood på besøg for at opleve Palads.

1970-1980'erne

I stueetagen indrettes slikboder, små barer og fastfood-salg. I kælderen indrettes også diskotek.

1989

Nordisk Film tager initiativ til at få malet facaden i det udtryk, Palads har i dag. Den nye facade skaber både debat og protester.

2007-2010

Palads renoveres med blandt andet nye stole, nyt design af sale, kiosk, billetsalg og ventilationsanlæg.

2018

Palads Teatret fylder 100 år.

2022

Forarbejdet til en modernisering af Palads påbegyndes, der skal give københavnerne en tidssvarende biograf med nye sale, komfortable stole og forbedret billed- og lydkvalitet.

Vil du vide mere om Palads’ historie?

Biografmuseet har mange flere spændende detaljer om Palads gennem tiden.  

Vil du bidrage til fremtidens Palads?

Gå i biografen i Palads

Palads Biografen A/S

Axeltorv 9

1609 København V

CVR-nummer: 4286 8914