Gernes-Fonden og Nordisk Film Biografer indgår samarbejdsaftale om udviklingen af Palads

PRESSEMEDDELELSE
Nordisk Film Biografer og Klara Karolines Fond Stiftet af Aase & Poul Gernes – i daglig tale kaldt Gernes-Fonden – har nu indledt dialog om skitseforslaget ”Klassisk Palads”, og om hvordan skitsen kan videreudvikles. Med samarbejdet om Klassisk Palads vil de to parter forene deres interesser, så kunstværket bibeholdes, samtidigt med at Palads fornyes til en moderne biograf.

Klassisk Palads er et af tre skitseforslag, der blev præsenteret af Cobe og Nordisk Film Biografer i efteråret 2022, og som nu sammen med de to andre forslag, Moderne Palads og Grønt Palads fremlægges for Københavns Kommune.

Både biografkæden og kunstfonden er glade for at have fundet fælles fodslag og forenet deres interesser:

”Siden 1989 har Poul Gernes’ kunstværk og farverige pallette lyst det københavnske bybillede gevaldigt op, og vi er glade for, at Nordisk Film Biografer også mener, at det er vigtigt at bevare den kunstneriske arv fra en af Danmarks absolut vigtigste billedkunstnere,” siger Bibi Henriksen Saugman, der er projektchef i Gernes-Fonden. Gernes-Fonden er en almennyttig fond stiftet af Aase og Poul Gernes, hvor sidstnævnte var kunstneren bag udsmykningen af Palads.

”Gernes’ kunstneriske vision var at skabe et værk for folket, hvor udsmykning, bygning og daglig brug fungerer i et ligeværdigt samspil, og med skitsen Klassisk Palads kan det samspil videreføres. Derfor ser vi frem til at samarbejde med Nordisk Film Biografer om at udvikle den fremtidige Palads-bygning med fokus på, at der vil være maksimal kunstnerisk bevarelse, der integrerer Gernes’ værk med den nye bygning,” siger Bibi Henriksen Saugman.

Asger Flygare Bech-Thomsen, CEO i Nordisk Film Biografer, stemmer i:

”Vi er i Nordisk Film Biografer rigtig glade for, at vi kan samles med Gernes-Fonden om det ene af skitseforslagene,  og jeg vil gerne sige tak til fonden for den konstruktive og gode dialog, vi har haft undervejs. Vi har stor respekt for den kunstarv, som Poul Gernes efterlader sig og vi værdsætter, at Gernes-Fonden støtter et af skitseforslagene.”

Fornyelse nødvendigt for at bevare det Palads, mange holder af
Palads har en særlig plads i københavnernes hjerter, og det har debatten de seneste år bekræftet. Men for at der fortsat kan være en velfungerende biograf og levende plads på Axeltorv, er der behov for fornyelse. En fornyelse, der både kan skabe unikke biografoplevelser og fastholde udsmykningen og Gernes’ kunstneriske intention.

Asger Flygare Bech-Thomsen forklarer:

”Palads er en bygning og biograf, som mange holder af, og det skal det blive ved med at være. Det er nødvendigt, at vi fornyer biografen, så Palads kan leve op til biografgæsternes ønsker og behov og fortsat kan skabe storslåede filmoplevelser. Det er vigtigt for os, at alle kan se sig selv i det nye projekt, og derfor har vi fremlagt skitser, der holder fast i Palads’ særegne udtryk, mange er begejstrede for.”

Ser frem mod den videre proces med politikerne
Kort før påske blev alt materiale til en startredegørelse afleveret til København Kommune, og sagen ligger nu på politikernes bord. Både Gernes-Fonden og Nordisk Film Biografer ser frem til politikernes beslutning.

”Selvom vi i årenes løb ikke har været begejstret for alle forslag, der er kommet på bordet, er vi glade for, at Nordisk Film Biografer har lyttet, og at vi nu har fundet fælles fodslag. Vi har forståelse for, at ejeren har behov for at forny sin biograf, og vi håber at politikerne vil tage højde for, at Gernes’ enestående værk og kunstneriske intention videreføres i Klassisk Palads, og at kunsten derfor fortsat har en central plads i byrummet,” siger Bibi Henriksen Saugman.

Asger Flygare Bech-Thomsen afventer spændt den kommende proces og politiske beslutning:

”Nu er det op til politikerne at pege på et af de tre skitseforslag. Vi har arbejdet længe og seriøst med at inddrage alle synspunkter, og vi er glade for, at vi kan fortsætte dialogen med Gernes-Fonden omkring Klassisk Palads. Palads har brug for en fornyelse, da vi ellers på sigt kan blive tvunget til at lukke biografen. Vi håber, at vi får mulighed for at lande et godt kompromis til glæde for både biografens gæster, kunsten – og for hele København,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

De tre skitseforslag – Klassisk Palads, Moderne Palads og Grønt Palads – er afleveret til Københavns Kommune. De tre skitser kan findes på fremtidenspalads.dk.

Leave a Reply