Nordisk Film Biografer præsenterer tre forslag til fremtidens Palads

PRESSEMEDDELELSE

Nordisk Film Biografer er nu klar med tre skitseforslag til fremtidens Palads. Skitserne er udviklet i dialog med biografens gæster og københavnerne, som inviteres til at komme med input til de tre forslag. Københavns ældste biograf skal fornyes, men det skal ske i respekt for det Palads, mange holder af.  

”Klassisk Palads”, ”Moderne Palads” og ”Grønt Palads”. Sådan lyder essensen af de tre skitseforslag, som Nordisk Film Biografer gennem de seneste måneder har arbejdet intenst på at udvikle i dialog med københavnerne, biografens gæster og alle andre, der har vist interesse for Palads-biografen på Axeltorv.   

”Vi er glade for de mange input, vi har fået til udviklingen af fremtidens Palads, og er stolte af de tre forslag, vi nu lægger frem. Både vores gæster og københavnerne har haft mange forskellige ønsker til fremtidens Palads. Derfor håber vi, at vi kan lande på et godt kompromis, som både kan genetablere Palads som en biograf i verdensklasse, og som kan være til glæde for hele København,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen, adm. direktør i Nordisk Film Biografer, der i dag fremlagde skitserne på et pressemøde.   

Ønskerne til Palads går i mange retninger. Nogle har ønsket at bevare Palads’ nuværende udtryk. Andre har foreslået at gå helt nye veje. Nogle mener, at man skal kombinere det gamle med et mere moderne udtryk. Og andre går ikke så meget op i det ydre, men vil gerne have flere oplevelser indenfor.     

Tre forskellige retninger for fremtidens Palads  

Fælles for de tre skitseforslag, som er blevet til i et tæt samarbejde med tegnestuen Cobe, er, at de skaber plads til nye, topmoderne biografsale, der kan genskabe Palads som en biograf i verdensklasse. Og at de inviterer indenfor til øvrige aktiviteter i huset, som caféer, udadvendte aktiviteter, kontor og kultur samt en tagterrasse med udsigt over byen. Arkitektonisk peger de i markant forskellige retninger.   

 ”Nordisk Film Biografer har været ambitiøse og har ønsket at udforske flere forskellige muligheder for fremtidens Palads og en biograf i verdensklasse. Vi har udviklet fremtidens Palads i en klassisk retning, i en mere moderne retning og i grøn retning. Alle tre forslag er udviklet med respekt for stedet og peger på en arkitektur, som er mere åben, imødekommende og inviterende over for københavnerne og den omkringliggende by,” siger Dan Stubbergaard, grundlægger og arkitekt i tegnestuen Cobe, der har stået bag en række markante bygninger og byudviklingsprojekter i København.  

Fornyelse er en bunden opgave   

Arbejdet med at forny Palads har stået på over flere år, og udviklingen af de tre skitseforslag er sket, efter at Nordisk Film Biografer valgte at droppe et tidligere forslag, der var udviklet i samarbejde med tegnestuen BIG, og som mødte omfattende kritik fra københavnerne. Derfor inviterede Nordisk Film Biografer i maj 2022 alle interesserede til at komme med input til et nyt fremtidens Palads. Og nu kan københavnere og andre interesserede komme med input til de tre skitseforslag, inden der bliver lagt sidste hånd på dem, og de bliver fremlagt for Københavns politikere.  

Hos Nordisk Film Biografer håber man, at processen kan føre frem til en politisk beslutning, så der fortsat kan være biograf på Axeltorv:  

”Nordisk Film har kæmpet for Palads. Vi har brugt et tocifret millionbeløb på at renovere biografen. Alligevel må vi konstatere, at det ikke rækker. Palads har brug for fornyelse. Ellers kan vi på sigt blive tvunget til helt at lukke biografen. Lige nu er vi optimistiske og håber på, at vi får mulighed for at gennemføre den fornyelse, der er brug for, og lande et godt kompromis til glæde for både biografens gæster, for Nordisk Film Biografer og for hele København,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen.  

I aften afholdes et borgermøde i Palads, hvor deltagerne kan komme med konkrete input. Herudover kan alle interesserede komme med input via fremtidenspalads.dk.  

For mere information  
Amanda Justesen
Kommunikationsdirektør i Egmont
+45 29478526
amanda.justesen@egmont.com 

Skitseforslag A: ”Klassisk Palads”  

Skitseforslaget ”Klassisk Palads” bygger videre på Palads’ eksisterende og historiske udtryk. Den farvestrålende facade omfavner og suppleres med en ny, lys bygning, hvor de karakteristiske buer fra det historiske Palads videreføres i en ny fortolkning. Mellem de to facader opstår en række ”mellemrum” med rekreative funktioner. Foyeren henter sin inspiration i den eksisterende foyer.  

Skitseforslag B: ”Moderne Palads”  

Skitseforslaget ”Moderne Palads” bygger videre på Palads’ karakteristiske og historiske udtryk, og suppleres med en organisk formet bygning ovenpå, hvis facade er inspireret af de fremtrædende søjler i Palads’ eksisterende facade. Den organiske form er inspireret af omkringliggende bygninger som Cirkusbygningen, Vesterport Station, Axel Towers og Tivolis pavilloner.    

Skitseforslag C: ”Grønt Palads”  

Skitseforslaget ”Grønt Palads” er et forslag om en helt ny bygning med inspiration i det grønne voldanlæg, med en grøn taghave med offentlig adgang via et “strøg”, der snor sig om bygningen. Bygningen skaber sammenhæng til fremtidig grøn bypark ved Tivoli.  

Hvorfor skal Palads fornyes?  

 •  Palads er mere end 100 år gammel og er en af Danmarks ældste biografer. Palads har gennemgået flere forandringer og renoveringer over årene, og Nordisk Film Biografer har de sidste mange år brugt et tocifret millionbeløb på løbende at renovere biografen.  
 • Alligevel har biografens gæster længe efterspurgt bedre forhold i Palads og har i stigende grad fravalgt den gamle biograf. Næsten en halv million årlige gæster har forladt Palads de seneste 20 år. På trods af, at det samlede biografmarked er vokset i samme periode.  Palads er den af Nordisk Film Biografers 21 biografer i Danmark, som har den laveste kundetilfredshed.    
 •  Derfor er tiden nu kommet til en gennemgribende fornyelse af den gamle biograf. Ny teknologi, der styrker billede og lyd, bedre stole og større sale er blot nogle af de ting, der skal sikre, at Palads også i fremtiden kan byde inden for til store filmoplevelser.   

Processen mod fremtidens Palads  

 • Nordisk Film Biografer inviterede i maj 2022 til dialog om fremtidens Palads, da de blandt andet inviterede til dialogmøde i Palads. På baggrund af blandt andet input på mødet, input fra Københavns Kommunes høring om Palads i maj-juni 2022 samt direkte henvendelser på mail, har Nordisk Film Biografer udviklet de tre skitseforslag i samarbejde med tegnestuen Cobe. 
 •  Nu inviterer Nordisk Film Biografer igen til dialog, nu om de tre skitseforslag. På baggrund af input fra biografens gæster, københavnere og andre interesserede, vil der blive lagt sidste hånd på skitseforslagene, der herefter fremlægges for Københavns Kommunes politikere i en såkaldt startredegørelse. Startredegørelsen skal danne grundlag for den endelige lokalplan. 

27 kommentarer til “Nordisk Film Biografer præsenterer tre forslag til fremtidens Palads”

 1. Jeg stemmer for Moderne Palads, som på bedste vis bibeholder det alternative udtryk, som biografen har i dag. Klassisk Palads er stilforvirring, og Grønt Palads ligner i alt for høj grad en række af de byggerier (for bl.a. advokatkontorer), der er skudt op i byen de seneste 10-20 år.

 2. Kloge mennesker kan sige en masse om, hvilken arkitektur, der vil fungere bedst. Det vil jeg overlade til dem.
  Men hvor ville det være fedt med en bygning, der gik lidt grassat i farvevalg.
  Et lyserødt palads ville være legendarisk. Jeg er solgt på den ide!

 3. Første skitseforslag er det bedste. Gernes farvesætning har haft sin tid. Nu bør man føre facaden tilbage til de oprindelige farver. Men foyeren med den smukke trappe er også bevaringsværdig.

 4. Jonas Berthelsen

  Cool, den moderne synes jeg bygger videre på den historik og det pejlemærke som Paladsbygningen har i KBH. Flot tænkt. ✋☺️ / Jonas

 5. Florentina Solomon

  Utroligt flot. Var utroligt meget imod den eneste farverige eventyrlig bygni g skulle nedrives stemte nej tak. Men efter min kæreste som arbejder på Nf Valby. ,hvor jeg selv arbejdet til tider med events. Ændret jeg ikke mening før i kommer med ideer som her og nu man kan se og være en del af.. verden især Danmark. Trist gråligt. Og ofte er jeg deprimeret men kører man forbi bygning som vækker minder og gir en håb forud og drømme vækkes til live !

 6. Forslaget “Det klassiske palads” bygger videre på bygningen formsprog med et moderne tvist.
  Bygningen har tidligere haft en vigtig rolle, da den havde funktion som Københavns hovedbanegård og er derfor med til at fortælle en vigtig historie om København.
  Forslaget “Det moderne palads” ender med lidt at ligne en sportsarena og mangler sjæl.
  Forslaget “Grønt Palads” med udgangspunkt i kronen fra netflix serien Games of Thrones, men med et budget til en B-film, skabte arkitekterne dette sjælsløse design.

  1. Palads bygningen er ikke den gamle hovedbanegård, den ligger kun på same lokation som den gamle hovedbanegård. Palads er den første bygning København som er bygget dedikeret til at vise film. Så det er et stykke biograf historie der går tabt nå de vælger at rive den ned!

 7. nicolaas jan hartogsveld

  grim, grimmere, grimmest
  meget modsat f eks operahuset i Sydney
  findes der ikke dygtige danske arkitekter mere ?

 8. Hvis nogen af dem, stemmer jeg også på klassisk, men det er virkeligt trist, at murene er hvide, og teksturløse. Det fantastiske ved den gamle biograf er, at den ikke er minimalistisk og kold. Lad for guds skyld være med at gå den vej, med den nye.

 9. Tine Staunsager

  Moderne Palads holder Gernes aftryk i hævd og vil få den særlige status og særegenhed som er nødvendig for at skille sig ud og alligevel være en del af de mange omkringliggende bygninger. Fantastisk med det fremskudte overdækket område – vil være et skønt mødested i al slags vejr!

 10. “Klassisk Palads” er det mest gennemtænkte, interessante og harmoniske af de tre forslag. Det forholder sig til historien og omgivelserne. Men hvorfor kalde det “klassisk”? Det er moderne at forholde sig til omgivelserne. Det gør de andre forslag ikke.

 11. SKITSEFORSLAG B: “MODERNE PALADS”!!!!!

  Jeg vil græde og blive nødt til at flytte fra byen, hvis det bliver skitseforslag C. Og jeg vil cykle forbi med vrede, hver gang jeg ser skitseforslag A fra siden.

 12. Jeg ser fra mit hjem hver dag på Palads og synes at det “moderne” udkast er flot og nyskabende, mens det på samme tid bevarer den oprindelige bygnings særpræg.
  Det er en nødvendig ting at gøre – det nuværende Palads og forfalder, har ikke egentlig ikke kvalitet til at gøre den bevaringsværdig. Flot at man har fundet dette kompromis.
  Håber i øvrigt banegraven bliver overdækket i samme omgang.

 13. Riv det helt ned og start forfra. Alle 3 er tydeligt nyt på noget gammelt.
  Bedst ville være projekt banegrav. Det jan man åbenbart ikke blive enig om. 😰😰😰

 14. Helt klart A. Jeg elsker hvordan A tager udformningen af det oprindelige palads, moderniserer og udvider udtrykket. Jeg håber at der indvendigt bliver taget inspiration af den flotte hall fra det gamle palads.

 15. Jeg elsker hvordan at den klassiske palads bygger videre på det eksisterende udtryk og viderbringer det. Jeg synes at bygningen virker åben og indbydende og passer godt ind i omgivelserne og den virker luksuriøs i sit udtryk med vist lyssætning. Jeg håber på at den flotte foyer bliver medtænkt i det nye indre.

 16. Den grønne 💚! Tagterasse og træer midt i byen vil løfte hele området, ikke bare Paladsbygningen (men hvorfor skal de alle være så høje?!)

 17. Forslag A og B kan begge noget. Der skal med sikkerhed bygges videre på det eksisterende Palads! Jeg er personligt mest til forslag A som med sit monolitiske rene udtryk der samler det hele på en elegant måde. Jeg synes dog også, at der er noget fedt ved at have en stor lyserød bygning midt i byen.

  Emil / MA Arkitekt

 18. Ud fra de tre præsenterede forslag, må jeg indrømme at jeg tror Skitseforslag B “Moderne Palads” er det der appellerer til den bredeste befolkningsgruppe. Man kan ikke gøre alle tilfredse, og en bygning hvor noget af Poul Gernes’ klassiske skæve udtryk bibeholdes i form af den lyserøde maling, samtidig med at det indre i biografen får den opdatering det så desperat har brug for, er nok den bedste måde at gå på kompromis.

  Personligt hælder jeg allermest til skitseforlsag C “Det Grønne Palads”, for jo, godt nok er regnbuefarverne da det der i højeste grad kendetegner bygningen idag, og gør den instantly recognizable, men jeg mener sagtens man kan rive hele bygningen ned og starte fra bunden. Det nye anlæg der opføres kan man så vælge at male i forskellige og iøjenfaldende pangfarver, så bygningen udadtil stadig bibeholder og bevarer sit ikoniske look, for på dén måde at gøre dem der gerne ser dén del bevaret tilfredse. (det virker som en for letkøbt og leflende løsning i forslag A + B “bare” at bevare den underste ydre skal, der går som en bue rundt om det nye) – så hellere gå all-in, rive det ned og give hele den nye bygning fede farver, hvis man endelig skal mødes på hallvvejen.

  Dog er jeg KÆMPE fan at at man i alle tre forslag har valgt en “grøn” gennemgående rød tråd, således at byggeriet i højere grad bliver et åndehul for byens borgere! Man går i biografen for at koble fra og kunne fordybe sig i en fed filmoplevelse og forsvinde lidt, og at der plantes træer indendørs og er en grønt tema med blade/lianer m.v det er blot med til at skabe et endnu mere afslappende rum!

  I min optik, er det allervigtigste dog ikke hvordan bygningen tager sig ud udefra (man kigger ikke på regnbuefarverne og siger “Wauw, den bygning ser spøjs ud, dér skal vi ind og se film”), men mere hvordan det indvendige (sale, bygninger, foyer m.m) bliver indrettet: hvilke teknologier vil vi se? Får Nordisk Film ENDELIG en IMAX sal, en ScreenX sal, recliner stole i ALLE sale osv. Hvordan vil bygningen blive brugt og til fulde kunne udnytte sit fantastiske potentiale? Vil der komme lokaler til filmpodcasts, en lækker cafe, en restaurant med filmtema der afholder quizaftener, en open air biograf på tagterassen, udstillinger i glasmontre med filmrekvisitter/kostumer, billeder der både viser selve Palads´ fantastiske historie som gammel hovedbanegård, og Nordisk Films spændende fortid, rum hvor børn kan eksperimentere med at optage sine egne filmscener (tag her inspiration fra den nuværende Pixar udstilling i Experimentarium f.eks), eller filmworkshops? Den bygning har SÅ MEGET episk potentiale, det handler bare om at få det udnyttet på bedst mulig vis, og det ville samtidig være så fedt at se denne biograf i fremtiden blive scenen for episke gallapremierer for film (både nationale og internationale) som Imperial er det idag!

  Grundlæggende er jeg fan af den grundskabelon som Cobe præsenterede på dialogmødet D. 10/11, og ideen om at komme alle salene under jorden – dette giver langt bedre mulighed for at udnytte pladsen i jordniveau til alle mulige spændende andre ting og samtidig kunne give de nye og topmoderne sale den fornødne plads til at kunne få den opgradering de skal have, og at kunne implementere fede nye teknologier som Nordisk Film i HØJ grad kunne lokke biografgæster til med!
  (det var virkelig inspirerende at snakke med Nordisk Film Biografers Adm. Direktør Asger Flygare Bech-Thomsen, og høre at mange af de mest innovative og nye biografteknologier faktisk stammer fra Korea, og af NF er i tæt dialog med dem – det giver håb for det danske biografmarkeds fremtid!).

  Derudover er jeg heller ikke modstander af at man på 1. salen og højere oppe laver kontor/konferencelokaler, for alt dette skal finansieres et eller andet sted fra, og ENDELIG udnytter man også tagarealet! Fed ide med en cafe og “bypark” på toppen hvor man kan tage op efter at have set en god film, og slutte aftenen af med smuk udsigt, grønne arealer og en lækker drink!

  Ud over at placere langt størstedelen af de nye biografsale under jorden, kunne jeg også forstå at man gerne vil lave to sale i højden, og her vil jeg tillade mig lige at komme med en ide; Hvis man ønsker at appellere til så bred en gruppe af mennesker som muligt, og igen gøre Palads til “folkets biograf”, så kunne man med fordel gøre salene under jorden til der hvor dem der virkelig ønsker en blockbusteroplevelse med alt det nyeste teknologi gik hen, hvorimod de folk der egentlig helst vil have en indefilm-oplevelse eller er til danske film, kunne gå op i salene på 1. sal. Her kunne man (med inspiration fra bl.a MovieHouse Hellerup) indrette salene super hyggeligt, men velour reclinersæder, ekstra plads til slik og popcorn, små hyggelige lys og borde ved sæderne m.v, Gør de biografer til nichebiografer der viser de mindre film.

  Jeg glæder mig i ubeskrivelig høj grad til at se hvad fremtiden byder på for denne episke biograf, og hvordan man nu vil arbejde videre med de input der kom efter 2. dialogmøde! Forhåbentlig vil der også blive inviteret til yderligere møder når man igen har mere konkret at komme med og kan præsentere, for én ting er hvordan bygningen udadtil tager sig ud (der snakkes så meget om de farver så det faktisk næsten tager overhånd og overskygger alt andet, og det er ærgerligt, for man kan også lave en bygning der, som forslag 2 og 3 i lige så høj grad leger med formen på bygningen og inkorporerer buer m.v der også i højere grad gør den til en del af det omkringliggende miljø), men noget helt andet er hvordan den vil se ud INDVENDIGT, og det er hér jeg først synes det bliver rigtig interessant!

 19. Genialt ..

  Jeg kan lide at man beholder næste 2 etager af den gamle bygning på “Klassisk Palads” . . men kan VIRKELIG lidt overbygningen på “Moderne Palads”

  Skal jeg vælge én .. så er det Moderne Palads. Elsker modsætningen i formgivningen, og farven på den nye overbygning som skaber en rød tråd til det farverige gamle.

 20. Max Patrick Thuesen

  Forslag A:
  Ville være god hvis man lod farverne fra den originale bygning gå over i det nye og fik kædet det sammen. Ellers er det så tager man stadig for meget af dens ikoniske look og karakter.
  Forslags B:
  Rigtig fin, hvis man skulle give blande det historiske med noget moderne, men ville helt klart foretrække “A” med det jeg nævner over.
  Forslag C:
  Er sjæletom og intet sigende. Ingen karakter der, inter der skiller sig ud som den nuværende bygning. Hvilket vil være et karakter mord på bygningen og biografen.

Leave a Reply