Ny start for fremtidens Palads

Københavns ældste biograf skal moderniseres for også i fremtiden at give københavnerne store filmoplevelser. Moderniseringen skal ske i respekt for Palads’ omgivelser og i dialog med biografens gæster og københavnerne.

Ny teknologi, der styrker billede og lyd, bedre stole og større sale. Det er nogle af de ting, der skal skabe rammerne for, at Palads også i fremtiden kan byde inden for til store filmoplevelser. For selvom Københavns ældste biograf stadig er både hyggelig og charmerende, har biografens gæster længe efterspurgt bedre forhold i Palads.

Ansøgning hos Københavns Kommune

Derfor har Nordisk Film Biografer netop ansøgt Københavns Kommune om at få udarbejdet en ny lokalplan for området, som skal gøre det muligt at modernisere biografen. For efter at have skrinlagt et tidligere bud på et nyt Palads, er Nordisk Film Biografer klar til at starte på en frisk. Denne gang vil Nordisk Film ikke udvikle ét færdigt projekt, men vil arbejde på flere nye forslag, der hvert skal give et visionært og balanceret bud på, hvordan man kan udvikle et fremtidens Palads i respekt for Palads’ omgivelser. Og så skal det ske i dialog med alle interesserede.

Et mangfoldigt samlingspunkt i Indre By

I udviklingen af fremtidens Palads vil Nordisk Film Biografer både have fokus på det omgivende byrum og på bæredygtighed, samtidig med at de indendørs faciliteter skal være i top med plads til ny teknologi, mere rummelige, komfortable stole og større sale og lærreder. Fremtidens Palads skal desuden bidrage til udviklingen af Axeltorv, så Palads og Axeltorv i højere grad kan blive et inspirerende, centralt og folkeligt samlingspunkt i Indre By.

Udviklingen af Palads sker i samarbejde med COBE Arkitekter. Hvis Københavns Kommune godkender Nordisk Film Biografers ansøgning om at påbegynde arbejdet med at udvikle en ny lokalplan, vil Nordisk Film Biografer i løbet af 2022 invitere interesserede til dialog og udarbejde et antal skitseforslag, der kan forelægges Københavns Kommunes politikere.

For mere information

FAKTA

Om Palads Teatret

 • Palads er mere end 100 år gammel og er en af Danmarks ældste biografer. Palads har gennemgået flere forandringer og renoveringer over årene.
 • I 1912 blev Københavns anden hovedbanegård omdannet til biograf under navnet Palads.
 • I 1918 åbnede det nyopførte Palads Teatret på den nyanlagte plads, Axeltorv. Mange skulle vænne sig til det nye byggeris majestætiske udtryk, størrelsen og de karakteristiske søjler og buer. Palads Teatret var Nordeuropas største biograf og havde eget husorkester.
 • I 1920 er Palads en af de første biografer i verden, der viser talefilm.
 • I 1929 bliver Palads Teatret en del af Nordisk Film
 • I 1978 og 1979 ombygges og udvides Palads Teatret med flere sale. Palads er nu verdens største multibiograf.
 • I 1989 tager Nordisk Film initiativ til at få malet facaden i det udtryk, Palads har i dag. Den nye facade skaber debat og ikke udelt begejstring.
 • I 2018 fylder Palads Teatret 100 år.
 • Læs mere om Palads’ historie på biografmuseet.dk
Om processen for fremtidens Palads
 • I 2022 ansøger Nordisk Film Biografer Københavns Kommune om en ny lokalplan, der skal muliggøre en modernisering af Palads.
 • Hvis ansøgningen godkendes, vil Nordisk Film Biografer invitere københavnerne til dialog og udvikle et antal skitseforslag til fremtidens Palads.
 • De endelige skitseforslag fremlægges for Københavns Kommunes politikere i en såkaldt startredegørelse, der kan danne grundlag for den endelige lokalplan.